Tort to uroczyste ciasto, które uświetni każde przyjęcie okolicznościowe. Warto go wcześniej odpowiednio zabezpieczyć, aby nie tylko przetrwał transport, ale również krojenie. Podkład pod tort to obowiązkowy element. Na nim znajduje się wypiek i to on zabezpiecza przed zniszczeniem ciasta.
Tacki i podkłady pod torty pozwalają na efektowne wyeksponowanie ciast. Co istotne, ułatwiają one również krojenie i dzielenie ciasta. Znajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie, ale również w branży weselnej. Sprawdzą się także podczas imprez i bankietów. W przypadku postawienia tortu na stoliku podtrzymują całą konstrukcję. Charakteryzują się funkcjonalnością i estetycznym wykończeniem.
Oczywiście duży wpływ na reakcje gości ma wygląd tortu. Niemniej ważny jest sposób jego podania. Warto go wyeksponować, aby podbić efekt zaskoczenia. Niezbędne do tego będą odpowiednie elementy, które pomimo tego że są stosunkowo cienkie, zostały wykonane z solidnego materiału. Najczęściej jest to kilka warstw tektury. Wobec tego podtrzymują ciasto i zapobiegają potencjalnym uszkodzeniom. Ciasto umieszczone na tackach lub podkładach łatwiej jest także przenosić i wyciągać z opakowania do transportu. Wówczas całość można komfortowo wysunąć, bez niszczenia odświętnie udekorowanego wypieku. Tacki sprawiają, że krojenie tortu jest ułatwione. Nóż przechodząc przez ciasto, zatrzymuje się na tace, pozwalając na estetyczne podzielenie go.
Podkłady pod dekoracyjne torty – propozycje złote i srebrne
Propozycje w szlachetnych kolorach sprawią, że wypiek będzie prezentował się dobrze niezależnie od okazji. Dostępne produkty mają kształt koła oraz prostokąta, dlatego można na nich umieścić tort o dowolnej formie. W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów podkładów i tacek. Zdecydowanie najpopularniejszymi propozycjami są tacki złote oraz srebrne z połyskiem. Dostępne są także klasyczne propozycje, jak i te z ozdobnymi brzegami. Delikatnie odbijają światło, dzięki czemu wypiek prezentuje się niezwykle atrakcyjnie. Warto pamiętać, że charakteryzowane produkty powinny również mieć certyfikaty i atesty potwierdzające, że mogą mieć kontakt z żywnością. Jeśli element został wykonany z trwałego materiału, wówczas można mieć pewność, że podtrzyma tort.
Przy wyborze podkładu lub tacki należy kierować się przede wszystkim kształtem i wymiarami tortu. Co więcej, warto również uwzględnić potencjalną wagę oraz kolorystykę wypieku i na tej podstawie dokonać wyboru.