Poradnik dla początkujących cukierników: jak dobrać odpowiedni podkład pod tort?

Cukiernictwo jest niełatwą sztuką. Szczególnie wiele trudności napotykają początkujący miłośnicy tworzenia smakowitych i pięknych wypieków. Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem i zdobieniem tortów, to z pewnością niezwykle cenne będą dla Ciebie wskazówki dotyczące doboru podkładu pod tort. Do czego służą te akcesoria i jak wybrać odpowiedni? Podpowiadamy!

Po co stosuje się podkłady pod torty?

Zanim przejdziemy do wyboru podkładów, dowiedzmy się najpierw, do czego służą. Dodatek  ten pełni dwojaką funkcję: praktyczną i dekoracyjną. Zacznijmy od pierwszej z nich.

Odpowiednio dobrany podkład pod tort jest sztywny i trwały, dzięki czemu zapewnia wypiekowi właściwe podparcie. Zapobiega jego pękaniu, przesuwaniu się oraz ułatwia przenoszenie nawet wielopiętrowych cukierniczych dzieł sztuki. Dodatkowo podkłady chronią torty przed kontaktem z zabrudzeniami, które znajdują się na różnych powierzchniach. Pamiętaj, że podkłady są jak jednorazowe naczynia – po wykorzystaniu wyrzuć jedo kosza.

Zdecydowanie ciekawszą funkcją jest druga, o której wspomnieliśmy na początku – dekoracyjna. Podkłady do tortów są dopełnieniem ozdoby wypieku i pozwalają go efektownie wyeksponować. Idealnie dobrany podkład to taki, który jest dopasowany do stylu tortu oraz charakteru uroczystości.

Jak wybrać odpowiedni podkład pod tort?

Wybierając podkład pod tort, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę jego ciężar. Do niewielkich wypieków wystarczą podkłady cienkie, o grubości ok. 2 mm. Takie produkty są również idealne do przekładania warstw wielopiętrowych, lekkich ciast. Podkłady średniogrube, o grubości ok. 3 mm oraz grube, o grubości ok. 1 cm,to standardowe akcesoria, które utrzymają najczęściej wypiekane desery.

Najtrwalsze są podkłady grube. Styl angielski zakłada tworzenie wypieków o nawet 5 piętrach! Torty te są zarówno bardzo eleganckie, jak i niesamowicie efektowne! To właśnie w ich przypadku najlepiej zastosować solidne, mające ponad 1 cm grubości podkłady.

Średnica tortu

Kolejna ważna kwestia to wymiary tortu. Możesz zdecydować się na podkłady okrągłe, duże o średnicy powyżej 30 cm albo małe modele, mające średnicę ok. 20–30 cm. Chcesz, by Twój tort posiadał inny kształt niż koło? Nie przejmuj się! Z łatwością znajdziesz w sklepach również podkłady kwadratowe czy podkłady prostokątne w wielu standardowych rozmiarach.

Co więcej, podkłady możesz zastosować nie tylko w przypadku tortów. Nadają się one również do eksponowania małych ciasteczek. Dużą popularnością cieszą się bankietówki lub podkłady pod monoporcje z tektury albo plastiku z uchwytem, które pięknie uzupełnią słodkie kąciki.

Wygląd tortu

Jak wspomnieliśmy wcześniej, odpowiednio dobrany podkład musi przede wszystkim pasować do danego wypieku, a także uroczystości, na jaką został przygotowany. Z racji tego na rynku dostępne są:

  • uniwersalne podkłady srebrne
  • eleganckie podkłady złote.

Na weselach i pierwszych komuniach świętych znakomicie będą wyglądać podkłady białe, natomiast na urodzinach czy innych imprezach – podkłady kolorowe: różowe, błękitne, zielone, pomarańczowe, czy czarne.

Jeśli chcesz nadać swoim wypiekom wyjątkowego charakteru, możesz również zdecydować się na podkłady ze wzorami czy karbowanymi brzegami. Takie modele są atrakcyjne wizualnie.

Funkcjonalne i dekoracyjne podkłady pod tort – niezbędne w wyposażeniu każdego cukiernika

W ofercie tortytorty.pl podkłady pod tort występują w wielu wersjach. Jeśli tworzysz wielopiętrowy tort, koniecznie musisz wyposażyć się w cienkie podkłady dwustronnie laminowane, którymi przekłada się warstwy ciasta. Dodatkowo warto zdecydować się na podkładki z dziurką, w którą wsadza się wspornik. Takie połączenie nada całości stabilności i trwałości. Jeśli chodzi o wykonanie podkładów, mogą składać się z wielowarstwowej tektury pokrytej powłoką ochronną odporną na tłuszcz i wilgoć. Dostępne są również niezwykle solidne podkłady ze styroduru oraz plastiku– najczęściej dedykowane pod monoporcje.