Jakie są najpopularniejsze włoskie wędliny?

Włoskie wędliny wyróżniają się oryginalnym smakiem i aromatem, których nie sposób opisać słowami. Każdy miłośnik kuchni włoskiej, ale również dobrego jedzenia, powinien ich skosztować i docenić ich niesamowity kulinarny potencjał. Na jakie rodzaje warto zwrócić szczególną uwagę? Sprawdź!

Rodzaje włoskich wędlin – co warto o nich wiedzieć?

Jedną z najpopularniejszych włoskich wędlin jest Prosciutto Crudo, czyli surowa szynka wieprzowa. Wyróżnia się intensywnym, niepowtarzalnym smakiem, który jest efektem procesu jej dojrzewania w odpowiednich warunkach. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do pizzy, ale również włoskich kanapek czy dań z makaronem w roli głównej. Najsłynniejszym rodzajem Prosciutto jest Prosciutto di Parma, której nazwa pochodzi od regionu jej produkcji.

Warto również skosztować Prosciutto Cotto – szynki wieprzowej, ale w gotowanym wydaniu. Do jej przygotowania wykorzystuje się mięso ze świńskich ud. Następnie są one odpowiednio przycinane, nacierane solą i zestawem przypraw, a na koniec wolno gotowane. Dzięki temu szynka ta jest niezwykle aromatyczna, ale zarazem bardzo delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach.

Włoskie wędliny to także Mortadella, która jednak nie ma nic wspólnego z tą, którą znamy z czasów PRL-u. To wysokiej jakości szynka produkowana z łopatki wieprzowej mielonej na jednolitą masę. Dodaje się do niej kawałki tłuszczu wieprzowego, które tworzą charakterystyczne białe plamy, a także przyprawy takie jak m.in. kolendra, czosnek czy gałka muszkatołowa. Znajdziesz również wersje z pistacjami. Co ważne, tajemnicą sukcesu włoskiej Mortadelii jest jest gotowanie w gorącej kąpieli wodnej, dzięki czemu jest niesamowicie delikatna w smaku.

Nie możesz także przejść obojętnie obok włoskiego salami. To długo dojrzewająca wędlina wieprzowa, która powstaje ze zmielonego, chudego mięsa (najczęściej wieprzowego), tłuszczu, jak również dodatków w postaci przypraw. Tak przygotowana masa przekładana jest do jelit lub osłonek i dojrzewa – od kilku do nawet kilkunastu miesięcy. Efekt tworzy niesamowitą ucztę dla podniebienia.

Najlepsze regiony Włoch znane z produkcji wędlin

Włoskie wędliny to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć. Jeśli już raz się ich spróbuje, pojawiają się na naszych talerzach bardzo często. W Italii nie brakuje regionów, które słyną z produkcji aromatycznych szynek, kiełbas i innych wyrobów wędliniarskich.

Do jednych z największych należy region Emilia-Romagna – to ojczyzna Mortadeli, którą produkuje się tam od wielu pokoleń. Nie można zapominać także o Parmie, gdzie swoje korzenia ma Prosciutto di Parma. Piemont z kolei znany jest z przygotowywania Pancetty – włoskiego boczku, bez którego trudno sobie wyobrazić Pasta alla Carbonara.

Włoskie wędliny – sklep, w którym je kupujesz również ma znaczenie. Kieruj się dostępnością produktów, jak również ich pochodzeniem.