Śliwki suszone zawierają pektyny, dzięki czemu spowalniają wchłanianie cukrów i wymuszają na organizmie korzystanie z rezerw tłuszczu w celu uzyskania energii. Po przekąsce złożonej z 50 g śliwek (około 5-6 sztuk) dłużej odczuwa się sytość. Owoce mają wiele cennych właściwości, m.in. regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor! Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika, bogatsze są owoce suszone. Dlaczego warto wprowadzić śliwki suszone kalifornijskie do codziennej diety? Istnieją ku temu przesłanki zdrowotne, a także przyjemność płynąca ze słodkiego, deserowego smaku!
Śliwki suszone zawierają pektyny, dzięki czemu spowalniają wchłanianie cukrów i wymuszają na organizmie korzystanie z rezerw tłuszczu w celu uzyskania energii. Po przekąsce złożonej z 50 g śliwek (około 5-6 sztuk) dłużej odczuwa się sytość. Owoce mają wiele cennych właściwości, m.in. regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor! Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika, bogatsze są owoce suszone. Dlaczego warto wprowadzić śliwki suszone kalifornijskie do codziennej diety? Istnieją ku temu przesłanki zdrowotne, a także przyjemność płynąca ze słodkiego, deserowego smaku!
Korzystny wpływ na trawienie
Trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi jest coraz częściej wyzwaniem. Z wiekiem praca jelit może ulec pogorszeniu i pojawiają się nadmiarowe kilogramy. Warto sięgać po naturalne środki, które pomagają m.in. w poprawie pracy przewodu pokarmowego, utracie wagi czy utrzymaniu zdrowych kości. Śliwki poprawiają apetyt, ale dzięki nim rzadziej podjadamy między posiłkami. Owoce działają korzystnie na jelita, zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Właściwości śliwek suszonych uznają nawet lekarze, a wyciąg z tych owoców znajduje się w składzie preparatów przeciw zaparciom. Regularne spożywanie śliwek niesie za sobą zdecydowanie więcej korzyści. Wystarczy jedynie pięć-sześć owoców dziennie, by osiągnąć korzystne efekty dla zdrowia i poprawy wyglądu, a przede wszystkim dobrego samopoczucia. Warto zaopatrzyć się w śliwki suszone kalifornijskie z pewnego źródła, do którego ma się całkowite zaufanie.
Czy można jeść suszone śliwki codziennie?
Obecnie, zgodnie z zaleceniami ekspertów średnio dorosła osoba powinna spożywać 50 g suszonych śliwek dziennie. Dla uzyskaniu lepszych efektów lub przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu dzienną porcję można zwiększyć do około 100 g, czyli około 9-10 sztuk. Kiedy najlepiej jeść śliwki suszone kalifornijskie – rano czy wieczorem? Najskuteczniej na pracę układu pokarmowego działają owoce lub napar sporządzony z suszonych owoców spożywany rano na czczo. Śliwki zawierają dużo kwasów organicznych, beta-karotenu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, błonnika i witamin C, E oraz PP. Warto zacząć dzień od zdrowej porcji owoców, które łatwo przechować. Śliwki suszone zawsze można mieć pod ręką, nawet poza domem – w pracy, czy w podróży.
Napar ze śliwek suszonych kalifornijskich
Kompot z suszu, w skład którego wchodzą suszone śliwki, jabłka, gruszki i wiśnie jest tradycyjną potrawą wigilijną, nie bez powodu podawaną po obfitym (choć bezmięsnym) posiłku. Aby łatwo i szybko przygotować smaczny i bardzo zdrowy napar, wystarczy wieczorem 5 suszonych śliwek zalać szklanką wrzątku (około 250 ml) i odstawić na całą noc. Rano na czczo najpierw zjada się śliwki, a następnie wypija szklankę naparu. Wprowadzenie takiej rutyny to rozpoczęcie dnia od zadbania o swoje trawienie i dobre samopoczucie bez wyrzeczeń. Śliwki są bardzo smaczne, słodkie, mają deserowy smak i z pewnością przypadną do gustu wielu osobom!