Jak zdrowo grillować?

To, że grillowane mięsa i warzywa są pyszne, nie trzeba przekonywać żadnego miłośnika grillowania. Ale czy są zdrowe? Tak! Aby jednak cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem, należy przestrzegać kilku prostych reguł.

Wybór chudego mięsa

Przede wszystkim do grillowania należy wybierać chude mięso wołowe lub wieprzowe. Dobrze sprawdzi się też indyk albo kurczak. Im chudsze mięso wybierane na nowoczesne grille ogrodowe, takie jak https://www.zdroweimarkowe.pl/pol_m_Ogrod_Grille-LotusGrill-178.html, tym posiłek jest zdrowszy. Co istotne, zasada ta dotyczy nie tylko grillowania. Warto o niej pamiętać na co dzień, podczas innych sposobów przyrządzania mięsa. Dotyczy zwłaszcza osób dbających o prawidłowy poziom cholesterolu. Jeśli zatem smakowity kawałek mięsa zawiera w sobie sporą ilość tłuszczu, warto ją usunąć przed położeniem mięsa na grillu.

Marynowanie potraw

Ważne jest też marynowanie potraw wrzucanych na nowoczesne grille ogrodowe. Proces ten korzystnie wpływa na zdrowie, a ponadto dodaje smaku przyrządzanym potrawom. Podczas marynowania na powierzchni ryb lub mięsa tworzy się powłoka ochronna, która ogranicza wytwarzanie szkodliwych związków nawet o 98%. Do marynowania warto wykorzystać zioła, a jednocześnie ograniczyć ilość dodanej soli. Spośród ziół szczególnie polecane są kurkuma, rozmaryn, kminek i kolendra.

Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gotowych marynat. Przed zakupem warto jednak zapoznać się z ich składem. Alternatywą dla ziół jest marynowanie w alkoholu, najlepiej w czerwonym winie bądź piwie. Czerwone wino jest zresztą bogate w antyoksydanty, zatem marynowanie w tym alkoholu jest jeszcze bardziej korzystne dla zdrowia. Aby zamarynować w ten sposób mięso, wystarczy dodać niewielką ilość alkoholu. Należy zamarynować je minimum 1-2 godziny przed wrzuceniem mięsa na nowoczesne grille ogrodowe, a w przypadku warzyw lub ryb wystarczy zrobić to godzinę wcześniej.

Pieczenie krótkie i nie bezpośrednio nad ogniem

Nie należy trzymać zbyt długo potraw na ruszcie. W bardzo mocno przypieczonym czy wręcz zwęglonym mięsie znajdują się bowiem niekorzystne dla zdrowia substancje. Przygotowywane potrawy nie powinny mieć też bezpośredniego kontaktu z ogniem. Zasada mówi, że im wyżej się znajdują, tym lepiej i zdrowiej. Na szczęście nowoczesne grille ogrodowe mają taką konstrukcję, która zapobiega bezpośrednim kontaktom mięsa i ognia. Dla pewności i bezpieczeństwa warto też układać potrawy na tackach, a nie na ruszcie. Aby skrócić czas pieczenia na ogniu, można wcześniej wstępnie przygotować posiłek w kuchence mikrofalowej.