Dlaczego warto jeść słonecznik?

Słonecznik to jeden z tych dodatków do diety, dzięki którym możemy wzmocnić nasz organizm solidną porcją witamin i minerałów, zaspokoić głód i zyskać sporo energii do dalszego działania. Co każdy z nas powinien wiedzieć na temat słonecznika i jego wartości odżywczej?

Co warto wiedzieć o słoneczniku?

Pestki słonecznika to niepozorny dodatek do jogurtów czy owsianek, który może zaskoczyć nas bardzo dużą wartością odżywczą. Nie brak tu wartościowych kwasów tłuszczowych, przez co słonecznik jest dość kaloryczną przekąską, nie brak też błonnika, dzięki któremu nasz przewód pokarmowy może sprawniej pracować. Zastanawiasz się co jeść, aby optymalnie i skutecznie zrzucić zbędne kilogramy? W takim razie warto wdrożyć do diety słonecznik. W pestkach słonecznika znajdziemy też sporo białka, bez którego zdrowa dieta nie może się obejść, oraz tak ważnych substancji, jakimi są witaminy z grupy B.

Słonecznik jest jednocześnie dobrym źródłem witaminy A i E, nie brak w nim również tak ważnych składników mineralnych, jak: potas, magnez, cynk, żelazo i wapń. Wszystko to sprawia, że niewielkie pestki słonecznika stają się ważnym dodatkiem do zdrowego menu, a regularne korzystanie z ich mocy każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Słonecznik świetnie sprawdza się jako przekąska dla osób zmęczonych i zestresowanych, odgrywa też istotną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Sięganie po pestki słonecznika jest też zalecane tym osobom, które chcą się skutecznie rozprawić ze stanami zapalnymi, a przy okazji wspomóc naturalną odporność organizmu.  W każdej z tych ról słonecznik sprawdza się doskonale, zatem im prędzej docenimy jego moc, tym lepiej dla nas.