Produkty bezglutenowe zapewniające zdrowsze odżywianie

Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, żyto i innych zbożach. Gluten można znaleźć w przetworzonej żywności, takiej jak pieczywo, makarony i ciasteczka. Gluten znajduje się również w wielu innych produktach spożywczych, takich jak sos sojowy i dressing do sałatek.

Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca zboża zawierające gluten, takie jak pszenica, jęczmień i żyto. Dieta bezglutenowa może również wykluczyć owies, jeśli masz celiakię lub nadwrażliwość na gluten (NCGS).

O co właściwie chodzi w glutenie?

Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i żyto. To właśnie nadaje chlebowi elastyczność i pomaga wyrastać chlebowi po upieczeniu.

Produkty bezglutenowe są przeznaczone nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią. Są również dla osób, które mają alergię na gluten lub osób, które po prostu chcą uniknąć spożywania glutenu, ponieważ uważają, że jest zdrowszy.

Typowe objawy nietolerancji glutenu

Istnieje wiele objawów, które mogą wskazywać na nietolerancję glutenu. Obejmują one:

-Biegunka

-Zaparcie

-Ból lub skurcze brzucha

-Wzdęcia

-Mdłości

-Zmęczenie lub osłabienie

-Bóle głowy i migreny

3 proste sztuczki, które pomogą Ci jeść bezglutenowo

1. Sprawdź etykiety: Upewnij się, że sprawdzasz etykiety wszystkich produktów spożywczych przed ich zakupem, aby upewnić się, że są one bezglutenowe.

2. Unikaj produktów podczas gotowania: Uważaj, aby nie zanieczyścić żywności glutenem podczas gotowania, serwowania lub jedzenia, używając oddzielnych desek do krojenia, garnków i przyborów do żywności bezglutenowej i bezglutenowej.

3. Wiedz, co jest bezpieczne: niektóre produkty spożywcze są bezpieczne do spożycia, jeśli są przetwarzane w dedykowanym zakładzie bezglutenowym i mają etykietę „bezglutenowe”. Należą do nich wiele rodzajów pieczywa, krakersów, ciastek, płatków zbożowych i makaronów.

Dieta bezglutenowa na różne rodzaje nietolerancji

Dieta bezglutenowa to dieta, która wyklucza pokarmy zawierające gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, żyto i niektórych innych zbożach.

Najczęstsze problemy zdrowotne związane z glutenem to celiakia (CD) i nadwrażliwość na gluten bez celiakii (NCGS).

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, gdy chory spożywa żywność zawierającą gluten. NCGS to stan, który powoduje objawy podobne do CD, ale bez oznak uszkodzenia jelita cienkiego.

Jaka jest różnica między celiakią a nietolerancją glutenu?

Gluten to białko występujące w pszenicy, żyto i jęczmieniu. Nietolerancja glutenu występuje, gdy dana osoba ma niepożądaną reakcję na gluten, ale nie ma celiakii.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która atakuje jelito cienkie. Występuje, gdy układ odpornościowy organizmu reaguje na gluten, atakując wyściółkę jelita cienkiego i zapobiegając wchłanianiu składników odżywczych.

Możliwe objawy to ból brzucha, zaparcia, biegunka, zmęczenie i utrata wagi.

Nietolerancja glutenu może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak stres lub niektóre leki, które mogą powodować, że wyściółka jelit staje się bardziej przepuszczalna („nieszczelne jelito”). Dzięki temu większe cząsteczki pokarmu mogą dostać się do krwiobiegu.